Sikkerhed: Tjek din kasteline

Uanset om man sejler kajak, sejlbåd, motorbåd eller andet fartøj, er det en god ide at have en kasteline monteret et bestemt, tilgængeligt sted, så man kan få kontakt til en overbordfalden eller hjælpe en kæntret, der er kommet væk fra f.eks. sin kajak.

Men, men, men. – I England er det under en roklubs kæntringsøvelse i en svømmehal konstateret, at en 8 mm kasteline knækkede, da man forsøgte at hale en person ind til kanten af bassinet. Det viste sig, at linen var samlet af 4 stykker tovværk, ved at smelte enderne sammen. En test hos myndighederne viste, at dette ”sammenlimede” stykke tovværk havde en brudstyrke på 1/12 af de enkelte 8 mm tykke stykker! – Et brud ville nærmest være uundgåeligt.

Efterfølgende blev lavet en hurtig rundspørge til andre klubber, hvilket hurtigt viste adskillige tilsvarende erfaringer.

Den aktuelle kasteline sælges i England af et pænt engelsk firma, Riber, på nettet. Amazon og eBay. Riber får produceret kastelinen i Kina. Myndighedernes undersøgelse viser, at andre mærker har samme problem. Har du en kasteline – eller overvejer du at anskaffe en – bør du derfor trække tovet ud af posen og tjekke, at tovværket ikke er samlet af rester, men er produceret af ét stykke.

Der er ikke nogen CE-mærkning af kasteliner, men i disse nethandelstider kan et ”CE” såmænd alligevel af og til ses på et produkt fra østen. Det skal vel så blot betyde China Export?

Henrik P

 

Print Friendly, PDF & Email
Del dette: