Spændende besøg hos Hundested Propeller

I november blev medlemsmødet flyttet til tirsdag, den 27., fordi vi skulle på besøg hos en af kommunens mest spændende virksomheder, Hundested Propeller A/S, på Stadionvej. Selskabet er en fortsættelse af den tidligere fabrik, Hundested Motor- og Propellerfabrik, som lå på Hundested havn, ved Trekanten, og som blev startet i 1921. I 90’erne, da motorproduktionen blev standset og arealerne ved havnen skulle bruges til de boliger vi kan se idag, flyttede fabrikken til Stadionvej hos Bagh. – Her er der siden produceret en masse gearkasser, aksler og propeller, som man kan lave i op til 4 m i diameter. Trustere er også fast på programmet i dag. Alt det fortalte Mogens Christensen, direktør i selskabet, godt og levende om, da vi i kantinen havde spist det stegte flæsk med persillesovs.

12 m aksel og propel m diameter på 247,8 cm

Ud over stadig at levere til kommercielle fartøjer, er Hundested Propeller leverandør til megayachts i hele verden. De har faste kunder i New Zealand, leverer til Swans yachts over 90 fod, til Royal Huismann i Holland, og Dubois, som begge sjældent bygger noget under 100 fod. Normale størrelser på de yachts Hundested leverer anlæg til er 50 – 100 meter. I øjeblikket er man i gang med et anlæg til en 85 m yacht og planlægger til en 101 m. – Det er voldsomt store sejlskibe fra nogle af verdens førende værfter, med utrolige krav til de produkter de anvender. – Rigtig sjovt, at en deltager i den verden bor her, lokalt.

Vi blev vist rundt i den store fabrik og så kollossale aksler og de rigtig flotte vendbare propeller.

Aftenen blev sluttet af med et nærmere kig på et museumsstykke: en 22 hk Hundested motor fra 1936, som blev startet op med startpatron og trykluft. Det var en oplevelse for drenge i alle aldre – uanset køn.

Det blev en spændende aften for de 37 klubmedlemmer. Godt arrangeret af Aktivitetsudvalget og Mogens Christensen på Propellerfabrikken.

Print Friendly, PDF & Email
Del dette: